Religie si stiinta: Studii despre religie, Explicatia biologica a religiei, Conceptia despre religie a lui Charles Darwin, Texte religioase (Romanian Edition)

0 valoración promedio
( 0 valoraciones por Goodreads )
 
9781232317678: Religie si stiinta: Studii despre religie, Explicatia biologica a religiei, Conceptia despre religie a lui Charles Darwin, Texte religioase (Romanian Edition)

Sursă: Wikipedia. Pagini: 23. Capitolele: Studii despre religie, Explicația biologică a religiei, Concepția despre religie a lui Charles Darwin, Texte religioase. Extras: Explicațiile sociologice și psihologice ale (apariției și persistenței) religiei au fost pentru mult timp limitate de lipsa de integrare a cunoștințelor din cele două discipline și de inexistența unei explicații biologice care să dea cont de resorturile ultime ale diverselor comportamente manifestate ca elemente fundamentale ale acesteia. Rezultatele cercetărilor ultimelor decenii au schimbat situația, biologia și antropologia aducând lămuriri și argumente suplimentare teoriilor clasice ale sociologiei și psihologiei. Discursul sociologic și psihologic a fost o prea lungă perioadă tarat de faptul că el explica religia prin funcțiile pe care aceasta le îndeplinește, fapt care firește ratează a da cont de secvența reală dinspre cauză (abilități cognitive adaptate vieții în grup) spre efect (religie, ca unul din efectele produse) al fenomenului, ea propunând deci o perspectivă "creaționistă", care zice că "funcția creează organul". Este cert că religia este condiționată de factori sociali (mediu, educație) cât și biologici. Aceștia din urmă sunt însă cauza fundamentală a religiei, care face posibilă acțiunea celorlalți factori, printre care și cei sociali amintiți mai sus. Religia se explică din perspectiva biologiei și antropologiei prin existența unor baze biologice identificabile ce caracterizează specia sapiens. Din perspectiva biologiei, se pot identifica două mari clase de factori care acționează întru apariția și persistența religiei, anume factorii proximali (neurologia, genetica, endocrinologia) și factorii ultimi (numiți și "evoluționiști"); aceștia din urmă țin de natura socială a speciei. Ei sunt ultimul palier explicativ al comportamentului religios. Precum mai este încă cazul cu anumite religii contemporane (islamul, de ex.), în societățile tribale ale preistoriei era imposibil de a ...

"Sinopsis" puede pertenecer a otra edición de este libro.

(Ningún ejemplar disponible)

Buscar:Crear una petición

Si conoce el autor y el título del libro pero no lo encuentra en IberLibro, nosotros podemos buscarlo por usted e informarle por e-mail en cuanto el libro esté disponible en nuestras páginas web.

Crear una petición